Synnervika - Femundbåtens rede

Etter at den første Femundsbåten kom i trafikk i 1887 tok det ikke lang tid før utvilingen startet ved Synnervika. Året etter ble Hådalsveien bygd, og det ble opprettet skysstasjon ved Langen Gård. Etter hvert ble det bygd opp bryggeanlegg og bolig for mannskapet på båten i Synnervika. I dag er Synnervika og Langen gård porten til nasjonalparken og Innlandshavet Femunden for de aller fleste.

Torsdag 14. juli 2005
Tore Østby - Fjell-Ljom


Det første folk som kommer inn i turisthytta på Langen gård legger merke til, er to utstoppede elghoder som henger på veggen. Den ene av dem er helt hvit. Hvite elger er svært sjelden å se, men de som trodde at de hvite elgene fantes bare i jegerfantasier og romaner må tro om igjen.
Verten på Langen gjestegård Arne Langen, har felt begge elgene. Han er mer enn villig til å fortelle sine jakthistorier. Den store brune elgen skjøt han i 1996, mens albinoelgen møtte sin skjebne i år 2002.

Populært
I løpet av et år er omlag 8.000 gjester innom Langen gård. Oppunder halvparten av dem overnatter, mens resten er innom for å spise eller kjøpe fiskekort. Det var i 1947 at stedet for alvor begynnte å ta imot turister. Den norske Turistforening etablerte merkede løyper fra Langen.
Arne Langen har vært med å stå for driften av stedet i 10 år, men det er ikke mer enn to år siden Margit og Odd overlot alt ansvaret til sønnen. i tillegg til overnatting og mat tilbyr Langen Gjestegård en rekke aktiviteter. Kano og båtutleie samt fisking er de mest populære av dem.

Legendarisk
Ved siden av anløpsbrygga i Synnervika ligger boligen for mannskapene på båten. Dette var boligen til den legendariske skipperen Kristen Femundshytten fram til på 70-tallet. Her bodde også hans forgjenger Tomas Nyland, som var kaptein fra 30-tallet og fram til Kristen tok over på 60-tallet. Kristen Femundshytten begynte som mannskap på båten allerede før krigen.
Ved siden av bryggeanlegget ligger den nye småbåthavna. Finn Krogh tok iniativet til å bygge ei småbåthavn på 80-tallet. Før det var det til dels ville tilstander, med båter helt inn på Femundbåten sitt område. Småbåthavna ble oppgradert kraftig før årets sesong.

Turområde
Hele området rundt Synnervika er et yndet turområde. En rekke merkede turstier har Langen Gjestegård som utgangspunkt. Terrenget er tørt og fint å gå i. Det er også en rekke mindre sjøer i området. I mange av dem er det fine bademuligheter. Fiske og kanoturer er nok likevel de mest populære aktivitetene. Gammelvertene Margit og Odd forteller at de har mange gode minner fra livet på gjestegården. Virksomheten har vokst jevnt og trutt. I begynnelsen lå gjestegården helt nede ved veien. I 1956 ble turisthytta reist der den ligger i dag. I 1993 ble hytta bygd ut med 338 kvadratmeter. I tillegg til dette er det flere hytter og buer. Totalt leier Langen Gjestegård ut vel 60 senger.

Positiv framtid
Arne Langen ser positivt på framtida. Det er langt færre som går lengre fotturer mellom hyttene. Nå går de fleste gjestene småturer i området, og har gjestegården som utgangspunkt. En tendens er også at det blir stadig færre utlendinger og flere normenn. I juni av det bare 26 overnattingsgjester med utenlandsk statsborgerskap på Langen Gjestegård. Arne Langen sier Fæmund II er det store trekkplasteret. Båtruta er rett og slettvgjørende for at det er mulig å drive gjestegård ved Langen, sier han.
Tore Østby

© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.


redaksjonen@fjell-ljom.no Fjell-Ljom

Tilbake Neste artikelwww.svartkjelen.com